Logo Centra

 

 

 

Logo Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije simbolom sidra bijele boje, u obliku križa, podijeljen je na dva dijela tonovima plave boje. U Gospodinovoj ruci nisu samo zemaljske dubine (tamno plava boja), već i svemirska prostranstva (svijetlo plava boja) i srca ljudi (usp. Ps 95 i Zborna molitva 2. nedjelje kroz godinu). Sve te stvarnosti, dok se svijet okreće, ujedinjuje Kristov križ koji stoji i koji je neprolazan (sv. Bruno). Ove dvije boje također označavaju i onu čovjekovu težnju za vječnom (nebeskom) srećom te dubine koje se kriju u njegovu srcu (a tamo nalazi rješenje kako doći do te vječne sreće). A između te dvije stvarnosti stoji Kristov križ – per aspera ad astra – preko trnja do zvijezda (preko Križa do neba).    

Križ je i nagnut kao da ga netko nosi, budući da i svaka osoba koja dolazi u Centar, dolazi sa svojim križem. Centar pak, svojim poslanjem, svakoj osobi želi pružiti nadu (sidro kao simbol nade) koja je usidrena na Kristovom križu „da ne tugujemo kao drugi koji nemaju nade“ (usp. 1 Sol 4,5). Kao vjernici, od Gospodina smo pozvani izvesti na pučinu (Lk 5,4). Budući da izvesti na pučinu znači prepustiti se i onom neočekivanom, pa čak i koji puta, nemirnom, sidro je ono koje će nam upravo na njoj dati sigurnost da se možemo malo zaustaviti i promotriti što i kako dalje. Iako je naš brod najsigurniji dok je usidren u luci, nije napravljen da tamo stoji cijeli svoj vijek, već je napravljen za plovidbu.

Bijela boja sidra znak je čvrstoće, stabilnosti, jakosti, ali i radosti.

Crvena nit spaja dva zaštitnika Centra: Presvetu Bogorodicu i bl. Miroslava Bulešića. Crvena nit spojena sa Bogordicom označava njezino stalno razmatranje i pohranjivanje događaja u svome srcu (Lk 2,19), a to je pak snažno obilježeno njezinim mučeništvom podno križa naviješteno od starca Šimuna (Lk 2,35). Crvenom niti, odnosno prolivenom krvlju, obilježen je bio i život bl. Miroslava koji je pak u uzoru Kristova križa smogao snage oprostiti onima koji su ga mrzili, ali je i gledajući u Kristov križ (pro)našao smisao svoga mučeništva: „Moja osveta je oprost.“ Tako su Marijino i Miroslavo mučeništvo obilježeni bijelim sidrom Kristova križa, odnosno radošću uskrsnoga jutra u kojem odjekuje Gospodinov poticaj: „Ne bojte se!“ (Mt 28,10).

Autor loga: vlč. mr.sc. Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije