O Centru

“Svaki život koji susrećemo je dar koji zaslužuje prihvaćanje, poštivanje i ljubav. Božja nam riječ pomaže otvoriti oči da prihvatimo i ljubimo život, prije svega kad je ovaj slab i ranjiv.”

(Poruka pape Franje za korizmu 2017.)

 

Centar za savjetovanje Riječke nadbiskupije počinje djelovati 24. kolovoza 2017., na spomendan blaženog Miroslava Bulešića, svećenika koji je svoju vjernost Kristu zapečatio mučeničkom smrću u obližnjem Lanišću, kada je poslije obreda sakramenta svete Krizme 24. kolovoza 1947. mučki ubijen u župnome stanu.

Osnivač Centra za savjetovanje je Riječka nadbiskupija, predstavljena u osobi nadbiskupa mons. dr. sc. Ivana Devčića, bez čijega bi zalaganja i skrbi ovaj projekt bio nemoguć. Ideja o osnivanju Centra za savjetovanje, namijenjenog prije svega svećenicima, redovnicima, redovnicama, mladićima i djevojkama u formaciji te osobama koje promišljaju o duhovnom pozivu, nastala je kao odgovor na sve veću potrebu za psihološkim i pedagoškim znanostima u formaciji i trajnoj edukaciji Bogu posvećenih osoba, ali i vjernika laika.

Centar je osmišljen po istome modelu, i u temelju ima kršćansku (katoličku) antropologiju, kao i Centar za savjetovanje na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu.

“Suvremeni način života negativno utječe na psihičko stanje mnogih ljudi, kako djece i mladih tako i odraslih. Od toga nisu izuzete ni duhovne osobe (svećenici, redovnici i redovnice, svećenički i redovnički kandidati i kandidatice, vjernici laici). Taj problem osjećaju ne samo oni koji su njime pogođeni, nego i odgovorne osobe kako u crkvenim tako i u društvenim ustanovama. Kada se suoče s takvim slučajevima među svećenicima, u sjemeništima i samostanima, biskupi i redovnički poglavari uglavnom ne znaju kome se obratiti. Posebno su u neprilici kada je riječ o pripremi odgojitelja u sjemeništima i redovničkim kućama, koji bi trebali biti osposobljeni za prepoznavanje duhovno-psihičkih poteškoća s kojima se njihovi odgajanici susreću te za donošenje kompetentnih prosudbi o njihovoj prikladnosti za duhovni poziv. Kao duhovni pastiri, često smo u situaciji da i vjernici laici, pa i oni koji ne vjeruju, traže pomoć u svojim psihičkim i duhovnim poteškoćama, a mi ne znamo kako im pomoći.” (nadbiskup Ivan u Dekretu imenovanja voditelja Centra)

Voditeljem Centra imenovan je vlč. Đuliano Trdić, svećenik Riječke nadbiskupije, liječnik i magistar dubinske psihologije, član Svećeničkog bratstva Euharistijske zajednice Srca Isusova i Marijina.

Centar povremeno, ovisno o potrebi, koristi i usluge vanjskih suradnika (psihologa, psihijatara, pedagoga ili duhovnika).